Údržba robotické sekačky na zimu

 

Příprava robotické sekačky na zimu

Vlastníte Robotickou sekačku a nevíte jak se o ni postarat v zimě? Sepsali jsme pár základních rad co udělat, aby Vám sekačka na jaře opět dobře sloužila.

Robotickou sekačku dobře očistěte

Dobré je sekačku nejprve očistit od nalepené trávy. K odstranění nánosu použijte nějaký tupý předmět, kterým si nepoškrábete plasty. Tímto způsobem odstaňte co nejvíce travní hmoty všude tam, kam se pohodlně dostanete. Dále můžete použít navlhčený hadr, kterým stroj omyjete. V žádném případě na čištění robotické sekačky nepoužívejte tlakovou vodu. Na většinu strojů se nesmí použít ani voda o tlaku z vodovodního řádu. Jedná se o citlivé stroje plné elektroniky, které můžete nesprávným postupem a zejména tlakovou vodou nenávratně poškodit. Na takové poškození se pak nevztahuje záruka. 

Péče o baterii robotické sekačky

Nejdůležitější ze všeho je postarat se správně o baterii. Tu je potřeba nejprve plně dobít na 100%. Následně je nutné provést všechny kroky k tomu, aby stroj nevyužíval energii z baterie. U některých strojů stačí vypnout hlavní spínač, jiné modely mohou mít například pojistku, kterou je vhodné ze stroje vyjmout. O možnostech Vašeho stroje se dočtete v návodu k obsluze, nebo se informujte u Vašeho prodejce.

I když baterie standardně vydrží na nabití celou zimu, nemusí to být vždy pravda. Velmi záleží na tom, v jaké kondici je baterie na začátku zimy. Každá baterie podléhá procesu samovybíjení. Moderní baterie se dokáží znovu nabít, pouze pokud ještě mají určitou míru energie. Pokud se vybijí příliš, pak je s nimi amen. Z tohoto důvodu se doporučuje baterii nabít každé 2 - 3 měsíce. Pro nabití je potřeba sekačku zapnout, případně vložit pojistku pokud ji sekačka má. Vypnutá sekačka se nebude nabíjet ani po vložení do stanice.

Toto platí i v případě, že sekačku delší dobu nepoužíváte. Například v době, kdy na zahradě něco měníte a sekačku nemůžete provozovat.

Kde robotickou sekačku skladovat přes zimu?

Nejlepší pro zimní uskladnění sekačky je nějaké suché, větrané místo, kde se teploty udržují v plusových hodnotách. K uskladnění se nehodí vlhké sklepy, místnosti kde jsou uskladněny chemikálie ani kůlna, ve které může být teplota pod bodem mrazu. Toto všechno snižuje životnost baterie a v případě veliké vlhkosti nebo dokonce chemikálií může dojít k poškození elektroniky. Uložte sekačku na zimu jak si to zaslouží, aby Vám dlouho sloužila.

Další údržba robotické sekačky

 Nic víc už dělat nemusíte. Robotická sekačka je prakticky bezúdržbová. Když provedete výše uvedené kroky, tak je to naprosto dostačující.

Chcete dopřát své robotické sekačce lepší péči 

Pro robotické sekačky z naší nabídky nabízíme služby zimní údržby a zimního uskladnění.