Robotické sekačky a mulčování

Správné zásady mulčování

Spolu se vzrůstající popularitou robotických sekaček se často objevuje diskuze ohledně vhodnosti mulčování jakožto údržby trávníku. S tím jsou spojené různé mýty ohledně plstnatění či chorob trávníku. Tímto tématem se dokonce zabývali i některé univerzity v rámci svých studií, které bezpečně vyvrací veškeré pochyby o škodlivosti mulčování. Pojďme se na to podívat trochu z blízka.

Mulčování jako způsob údržby trávníku není nic nového, i když v našich končinách se nejedná o rozšířenou praktiku. Jsou ale oblasti jako Skandinávie, nebo USA, kde se tato metoda běžně pro údržbu trávníku používá od samého počátku sečení okrasných zahrad. Již z toho nám vyplývá, že se nejedná o nic, co by trávníku mělo škodit. Existují běžné sekačky, které jsou na tuto činnost přímo konstruované. Robotické sekačky pak již z principu nemohou sbírat posečenou trávu a tak mulčují.

Jaký je tedy princip mulčování? Mulčování je způsob sečení trávy, kdy trávu nesbíráme, ale necháme ji ležet na trávníku. Pokud takto postupujeme na okrasném trávníku, na kterém nám záleží, pak je nutné dodržet určité zásady. Sám trávník je schopen pojmout poměrně veliké množství takto posečené trávy a dokonce ji využije v podobě živin a vláhy, ale je nutné dodržet správný postup. Základem je udržovat trávník stále posečený na stejnou výšku. Při použití běžné sekačky to znamená posekat 2x týdně se stále stejně nastavenou výškou sečení. Robotická sekačka má tu výhodu, že může pracovat častěji a tedy odsekává ještě kratší kousky trávy, se kterými si trávník poradí velmi snadno a vy ani nepostřehnete, že trávník roste.

Na co si dát pozor? Každému trávníku prospívá, pokud jej hnojíte a zaléváte. Vše se ale musí dělat s mírou. Příliš hnojení a zalévání vede k příliš rychlému růstu trávníku a to samozřejmě vede k nutnosti častěji sekat. V takovém případě nebudete mít hezčí trávník, jen si přiděláte více práce. V případě použití robotické sekačky budete muset volit model, který zvládne více práce. Navíc jej budete zbytečně přetěžovat. Důležité je také udržovat ostré nože, aby trávu sekali a ne trhali. Dále jako každý trávník je dobré 2x do roka provzdušnit, abychom vyčesali starou trávu a ulehčili vstup živinám a vodě ke kořenům.

 A co výhody mulčování? Najdeme jich hned několik. V prvé řadě při častějším sečení nemá tráva čas vyrůst a tak bude naše zahrada stále vypadat krásně posečená. Časté sečení také nutí trávu více odnožovat a tak trávník krásně zahoustne a vytvoří kompaktní koberec. V neposlední řadě si trávník z posečené hmoty vezme vlhkost a živiny.